Bir Efsane: Köpeğimin üzerinde sadece birkaç parazit var, o kadar da kötü değil, değil mi?

Birçok parazit evcil hayvanınızın sadece tüylerinde yaşıyor olabilir, ancak yine de köpek ve kedilerin sağlığı için bir tehdittir. Peki, ne gibi zararlar verebilirler ve bunu nasıl önleyebiliriz?

parazitli bir köpeğe sarılmak

Evcil hayvanlarımızın içinde veya üzerinde yaşayan canlılara parazit denir. Tüm yıl boyunca sıcaklığın daha yüksek olması ve seyahatler nedeniyle bu parazitler dünyanın farklı bölgelerine yayılmakta ve yaz aylarından daha uzun süre aktif kalmaktadır.

Parazit uzmanı Łukasz Adaszek geçtiğimiz günlerde şu yorumda bulundu:

Łukasz Adaszek

“Yıl boyu süren kene aktivitesi, vektör kaynaklı hastalıkların yıl boyu süren bir sorun haline gelmesi anlamına geliyor. Artan sıcaklıklar ve evcil hayvan hareketleri, vakaların görülme sıklığını artırmak için birlikte çalışır. Evcil hayvan hareketleri hastalıkların yayılmasına yardımcı olurken, artan sıcaklıklar da yerleşik hale gelmelerine yardımcı oluyor.”

Artan sıcaklıklar nedeniyle parazitler daha uzun süre aktif kalabildiğinden, siz ve evcil hayvanınız için risklere dayalı olarak yıl boyunca özel koruma sağlamak, evcil hayvanlarımızın her zaman güvende ve sağlıklı olmasını sağlamak için çok önemlidir.

Evcil hayvanınızın içinde yaşayan endoparazitler (iç parazitler) ve evcil hayvanınızın derisinde yaşayan ve tespit edilmesi daha kolay olan ektoparazitler (dış parazitler) olmak üzere iki tür parazit vardır.

Kedi ve köpeklerinizin sağlığı için iç ve dış parazitlerin tehlikeleri

Hayvanın derisine nüfuz ederek yaralara neden olurlar. Örneğin, pireler kedi ve köpeklerin cildini kaşındırabilir ve yaralayabilir. Sadece evcil hayvanlar için değil, aynı zamanda sahipleri için de sıkıntı verici olabilirler.

Dahası, cilt bariyeri bir kez kırıldığında, bakteri ve/veya mantarlardan kaynaklanan ikincil enfeksiyonlar meydana gelebilir.

Kendi başlarına yeterince kötü değillerse, ektoparazitler de hastalık bulaştırabilir. Dahası, bu patojenler bazen zoonoz olarak bilinen bir süreçle insanlara da bulaşabilir.

Bu nedenle, ektoparazitlerin varlığının, onlar tarafından enfekte edilen herhangi bir hayvanın genel sağlığını düşürmesi şaşırtıcı değildir.

Buna ek olarak, bazı parazitler kedi ve köpeklerimizin içinde fark edilmeden yaşar.

Endoparazit olarak bilinen bu canlılar, kedinizin veya köpeğinizin kan dolaşımında veya bağırsaklarında kendilerine bir yuva bulabilirler. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, evcil hayvan sağlığı için de kötü haberdirler.

Evcil hayvanınızı parazitlerden nasıl korursunuz?
REHBERİ İNDİRİN

Evcil hayvanımızın sağlığını parazitlerden korumak

İşte evcil hayvanınızı parazitlerden uzak tutmak için yapabilecekleriniz:

Bir veteriner hekime danışmak atılacak ilk ve en önemli adımdır. Genel olarak daha sıcak havalar, parazitlerin alışılmadık yerlerde ve yılın alışılmadık zamanlarında bir sorun haline gelmesi anlamına geldiğinden, veteriner hekiminizi düzenli olarak ziyaret etmeniz daha önemli hale gelmektedir. Veteriner hekiminiz size özel tavsiyelerde bulunabilir ve evcil hayvanınızı yaşam tarzına göre en iyi şekilde korumak için yıl boyunca uygun korumayı devreye sokabilir.

Veteriner Hekim mi arıyorsunuz?

Veteriner hekiminiz, evcil hayvanınızın sağlığında büyük rol oynar. Konum bilgilerinizi girin ve yakınınızdaki veteriner kliniklerinin bir listesini alın.

Bir veteriner kliniği bulun

Bu makaleyi paylaşmak istermisiniz?


Buna benzer daha fazla

Evcil Hayvan Davranışlarını Anlamak
Evcil Hayvanınızı Anlamak

Sıcak hava bazı evcil hayvanlar için zorlayıcıdır

Evcil Hayvan Parazitlerini Anlamak
Pireler & Keneler

Mevsim normallerindeki değişiklikler ile artan sıcaklıklar nedeniyle parazit davranışları değişiyor

Evcil Hayvan Sahipleri için Tek Sağlık Yaklaşımı
Pireler & Keneler

Evcil hayvanınızı etkileyen parazitler insanları da etkileyebilir. Evcil hayvanınızın sağlığını korumak için, MyPet.com

En güncel evcil hayvan çözümlerini keşfedin

Evcil hayvan sağlığı çözümleri bulma konusunda yardıma mı ihtiyacınız var?

MyPet.com’a katılın ve evcil hayvan bakımı hakkında ipuçları alın.
MyPet.com’a katılın